Защо физическите упражнения ни правят по-щастливи?

Всеки от нас е чувал, че физическите упражнения под формата на спорт, движение, йога, дори танци са полезни за нас. Те ни помагат да регулираме личното тегло, да имаме висока енергия и да изглеждаме младолики. А знаете ли, че физическите упражнения ни правят също така и по щастливи? Когато сме постоянно физически активни не е случайност, че се чувстваме по-малко стресирани, притеснени и като цяло по-щастливи.

По-долу са 6 причини, поради които сме по-щастливи, когато сме физически активни:

1. Отделяне на вещества в мозъка, които ни правят щастливи.

Допаминът – хормонът на щастието – е необходим, за да чувстваме удоволствие и щастие. Много проучвания показват, че с възръстта се отделя все по-малко и по-малко допамин. Ето защо имаме нужда от все повече и повече физическа активност, за да сме щастливи.

2. Намаляване на стреса.

Когато правим физически упражнения, ние подлагаме тялото си на лека форма на стрес чрез ускоряване на пулса и отделянето на хормони. По този начин ние тренираме тялото си да се справя и с други стресори, което води до по-здравословен начин на живот.

3. Висока енергия.

Всеки от нас има дни, в които е прекалено уморен и физическите упражнения са последното нещо, което би ни хрумнало да правим. Независимо от причината – натоварено ежедневие, семейни отговорности или тежък уикенд например – ако събереме мотивация да си вземем дозата физически упражнения, винаги се чувстваме заредени с енергия след това. Високата енергия ни прави по-трудоспособни и по-щастливи.

4. Високо самочувствие.

В случаите, когато не харесваме как изглеждаме или се притесняваме за физическото си състояние, сме доста податливи на ниско самочувствие. Това има винаги негативни последици върху личния ни живот, кариерата, амбициите и изпълнението на целите ни. Физическите упражнения могат не само да ни помогнат да изглеждаме по-добре, но и да ни накарат да се чувстваме по-уверени. Увереността пък води до удовлетвореност и щастие.

5. По-малко притесненост и стрес.

Ако страдате от хроничен стрес и често сте притеснени, физическата активност може да е просто и лесно решение. Проучванията показват, че ефектите от физическите упражнения могат да бъдат подобни на ефектите от медитацията или подобни терапии. Така че следващия път, когато сте притеснени, пробвайте малко физическа активност. Със сигурност ще се почувствате по-добре.

6. Помага срещу безсъние.

Ако страдате от безсъние имате два варианта – или да вземете хапче или да опитате да се изтощите чрез физически упражнения. Вторият определено би ви направил по-щастливи.

Още техники за справяне със стрес и притеснение може да намерите тук.

Абонирайте се за нашия бюлетин (вдясно на страницата), за да получите интересни съвети за справяне със стреса веднъж месечно.