12 идеи за фирмената програма за здраве

Цялостната програма за здраве на служителите може да бъде отличен начин да се привлекат най-добрите таланти и да се намали текучеството на служителите. Ключът към успешната корпоративна уелнес програма е насърчаване превантивната грижа за здравето, като същевременно се включват възможно най-много елементи на забавление. Ако не успеете да ангажирате екипа си в програмата, тогава вашите идеи бързо ще загубят ентусиазъм и инерция.

По-долу сме подбрали 20 идеи за инициативи във фирмената програма за здраве, които може лесно да внедрите – независимо дали сте малък стартъп или голяма корпорация. Експериментирайте смело!

1. Въведете здравословна закуска в офиса

Здравословните закуски подпомагат контрола на теглото, подобряват настроението и стимулират енергията. Ако вече предлагате традиционна закуска на служителите си, обмислете преминаването към по-здравословни алтернативи, като изберете подходящ кетъринг партньор.

2. Създайте (електронна) книга със здравословни рецепти

Поискайте от служителите да споделят любимите си здравословни рецепти. Съберете най-добрите в колекция и споделете в офиса по имейл или чрез обикновена печатна брошура.

3. Поканете готвач в офиса за демонстрация

Наемете готвач, който специализира в приготвянето на здравословна храна, за да демонстрира подходяща рецепта за готвене.

4. Разбийте популярните митове за храненето

Има много маркетинг в хранителната индустрия, чрез който хората се заблуждават мислейки, че някои храни или диети са здравословни, когато всъщност те не са. Подберете подходящи материали, които адресират някои от най-често срещаните грешки в храненето, и ги споделете с екипа си.

5. Заменете офисните снаксове с по-здравословни алтертнативи

Ако предлагате на Вашия екип снаксове или ястия с ниска хранителна стойност, изискайте от Вашите доставчици да Ви предложат по-здравословни алтернативи. Като първа стъпка може да опитате да използвате комбинация от здравословни и традиционни снаксове и да следите реакцията на екипа.

 

6. Обсъдете с екипа си превантивната грижа за здравето 

Поканете специалист, който предлага биометрични замеревания и преглед на здравословното състояние, и организирайте консултации с него, за да може всеки желаещ служител да получи идеи за подобряване на здравето.

 

7. Визуализирайте съвети за справяне с хроничните болки в тялото и изморените очи

Продължителното седене на бюро и гледането в компютъра в продължение на часове предизвикват болки във врата, ръцете, кръста и напрежение в очите. Отпечатайте постери с подходяща информация и ги поставете на видни места в офиса. Насърчавайте служителите да използват съветите възможно най-често през деня.

 

8. Използвайте „подвижни“ срещи

Седите по цял ден – защо не се разходите по време на някоя от работните си срещи? Ще комбинирате много добре работата с раздвижването.

 

9. Състезание по хидратация в офиса

За 7 дни служителите проследяват колко вода консумират на ден и как това влияе на тяхната обща хидратация. Победителят, който покаже най-добри резултати в грижата за себе си, получава първа награда.

 

 

 

10. Насърчавайте почивките по време на работа

Проучванията показват, че планираните прекъсвания за почивка са полезни за нашата производителност. Насърчавайте служителите да планират 5-10 минути почивка на всеки 90 минути, за да поддържат високо ниво на енергия през целия ден.

 

11. Подобрете уменията за управление на личните финанси

Трудното управление на личните финанси може да бъде един от най-честите източници на стрес в нашето ежедневие. Това е особено важно за по-младите служители, но може да бъде полезно и за по-опитните, които имат специфични финансови цели.

 

12.Направете видим календар с инициативите за здраве

Планирайте вашите инициативи за здраве в календар за следващите 2 месеца. Споделете го електронно и го разлепете в стаите за почивка. Напомняйте на колегите си за предстоящите събития.

Ако имате нужда от идеи и изпитани, работещи практики за създаване и провеждане на програми за здраве на работното място, може да направите следните  неща:

  • Изтеглете нашето ръководство за създаване на ефективна програма за здраве и ангажираност на работа от тук.
  • Абонирайте се за нашия бюлетин (вдясно на страницата).
  • Свържете се с нас, за да обсъдим как да подобрим продуктивността във Вашата компания ето тук.