Могат ли декорациите в офиса да насърчават ангажираността?

Декорациите в офисното пространство могат да бъдат изключително разнообразни. Те варират от картини, постери и изображения върху стени до скулптури, растения, фонтани, та дори и снимки върху десктопа или скрийнсейвъра на всеки служител. Множество организации вече разбират, че декорациите на работното място правят офиса не само по-естетически приятен или впечатляващ, а действително могат да повишат ангажираността, креативността и производителността на служителите. По-долу сме изброили някои от предимствата да предпочетем по-пъстро офисно пространстов пред семплите и изчистени бели стени.

  • Декорациите вдъхновяват и отключват творческия потенциал. Когато хората са изправени пред впечатляваща картина или снимка, те често се чувстват вдъхнове
  • ни от работата. Ето защо мотивационните плакати често включват снимки на великолепни залези, извисяващи се дървета и планини или подвизите на някой атлет. Вдъхновението, което човек изпитва в такива ситуации, отключва творческия потенциал, помагайки за създаването на изключително иновативни идеи. Иновативните идеи на свой ред водят до нови бизнес практики, които в крайна сметка създават растеж в компанията.
  • Декорациите помагат при свързването с клиентите. Много компании таргетират специфични персони или социално-икономически групи в по-голямата част от бизнеса си. Адвокатите, например, имат специализирани области, които отговарят на конкретни демографски данни: служители в ИТ компании, разведени двойки или корпоративни клиенти. Чрез окачването на снимки в офиса те могат да накарат клиента да се чувства комфортно и дори да се свърже с тях на емоционално ниво. Адвокат, специализиран в семейното право, може да има например картини или снимки на щастливи семейства с деца.
  • Декорациите влияят върху атмосферата в офиса. Картини с изображения от природата като например дървета, гори, морски вълни, синьо небе имат склонност да предизвикват усещане за спокойствие. Ако искаме да помогнем на нашите служители да се чувстват щастливи и доволни с усещане за спокойствие в офиса, това са перфектните визуализации за релакс зоната като място за отдих по време на почивките.
  • Декорациите подобряват ангажираността и удовлетвореността на служителите. Според проучване сред служителите, работещи в офиси с декорации, 83% от тях смятат, че те са важна част от работната среда. От тези служители 73% също заявяват, че тяхното възприятие за работното място и удовлетвореността ще се променят, ако декорациите бъдат премахнати. Чрез стимулиране на идеи за декорации, насърчаване на усещането за спокойствие и отправянето на подходящи послания в офисното пространство, декорациите насърчават удовлетвореността и ангажираността на служителите.
  • Декорациите могат да се използват за популяризиране на грижата за здравето. Има тънки начини да се опитате да премахнете вредни навици като тютюнопушене, пропускане на хранения, недостатъчна консумация на вода, неправилна поза на работа, а дори и повишени нива на стрес в офиса. Използвайте постери с подходящи съвети, които служителите да виждат и обмислят всекидневно.

Ако имате нужда от идеи и изпитани, работещи практики за създаване и провеждане на програми за здраве на работното място, може да направите следните две неща:

  • Изтеглете нашето ръководство за създаване на ефективна програма за здраве и ангажираност на работа от тук.
  • Абонирайте се за нашия бюлетин (вдясно на страницата).
    Свържете се с нас, за да обсъдим как да подобрим продуктивността във Вашата компания ето тук.