HappinessUp: Програмата за щастие и ангажираност на работа на българската компания United Partners

На какво се базира щастието на работа? Какви са предизвикателствата, които ни очакват, докато изграждаме едно щастливо работно място? Какво е Chief Happiness Officer?

Източник: www.united-partners.com.

През 2016 година българската компания Юнайтед Партнърс стартира амбициозен проект, включващ всички тези въпроси, чиито отговори ще помогнат на компанията да стане едно от най-щастливите работни места на света. В тон с нашата инициатива „Клуб на щастливите компании“, в която споделяме положителни примери от България и света, разговаряхме с Мария Гергова-Бенгтссон, основател и собственик на фирмата.

1. Какво е HappinessUp и на какво се базира?

HappinessUp е основата на културата, която изграждаме в Юнайтед Партнърс, стремейки се да насърчаваме намиране на силните страни на всеки един от нас и подходяща нагласа към работата. За нас важните неща са смисъл, даване на най-доброто от себе си в работния процес, усещане за принадлежност и свързаност с другите, по-висша цел, лична отговорност и креативност.

2. Какви конкретни практически измерения има този метод?

Източник: www.united-partners.com.

Най-важното се състои в правилното профилиране на всеки от нас и поемане на отговорности според силните страни. Например един човек, който не обича да прави анализи, би бил много неефективен в тази роля. Чрез HappinessUp и използвайки различни професионални методи от сферата на човешките ресурси, ние откриваме най-доброто място за всеки в организацията.

Източник: www.united-partners.com.

Отделно имаме фокус върху различни ценности като споделеност, принадлежност, забавление, които правят хората щастливи на работното място. Например участвахме заедно в инициативи като “Love Week”, които се провеждат в цял свят, или залагаме на неочаквани изненади като позитивни послания и постери, които се разменят между колегите; номинираме и награждаваме често колеги, които в пълна степен олицетворяват ценностите на компанията.

Може би най-важното измерение е пълноценната комуникация между нас. На база на метода DISC профилиране ние описахме как е най-добре да се общува с всеки член на екипа ни и го споделихме с всички. Това сложи основата на една от най-важните предпоставки за пълноценното общуване в офиса – среда на сигурност и разбиране на другия.

4. Как намерихте обща дефиниция за „щастие“?

Не бих казала, че все още сме там. Би било невъзможно да спуснем някакво определение към всички и да накараме колегите да вярват в него. По-скоро използваме подход „отдолу нагоре“, като използваме различни инструменти, за да насърчаваме служителите да разсъждават и да намерят определението за себе си. По-скоро си го представяме като постоянен процес на търсене, подобен на постоянния процес на учене, който сме възприели в компанията и в индустрията.

5. Как измервате резултатите от новия начин на работа?

Разбира се правим годишни допитвания до служителите как се чувстват по отношение на различни фактори в компанията, които HappinessUp обхваща. Предстои да анализираме резултатите. Смятаме да заложим и конкретни обективни измерители, които доказано биват повлияни от подобни методи: например брой използвани болнични дни. Предстои да изследваме и как методите, които използваме, влияят и на нашите финансови резултати.

6. Как постигнахте промяната в начина на работа?

Подобна промяна е процес, и то по-бавен отколкото ми се иска. Все още вървим по пътя на промяната и не знам кога ще я завършим. Голяма роля играе личния пример и моето убеждение в това, което правим. Както и насърчаване на грешките и постоянното учене, рефлектиране и продължаване напред.

7. Вие имате Chief Happiness Officer, който отговаря частично и за развитието на персонала. Как точно е неговата роля?

Основната роля е да бъде happiness coach и да се грижи за това служителите да се развиват, защото усещането за движение напред ние го приравняваме на усещането за удовлетвореност. Това е от първостепенно значение, тъй като ние имаме за цел да изграждаме екип от хора със споделени ценности, които искат да се движат напред заедно дори и в различни посоки. Вече сме открили, че ако човек не се чувства на мястото си и изпитва неудовлетвореност, в него започват да се зараждат негативни мисловни нагласи и емоции, които афектират целия екип.

На всеки шест месеца нашият Happiness Officer провежда разговори със служителите, като целта е да се разбере отношението относно ценностите на компанията и изпълнението на професионалните цели. В известен смисъл това е човекът, който създава и спомага за доброто преживяване (employee experience) на служителите като част от компанията. На негово разположение като инструменти са социалните придобивки, които компанията предлага, както и допълнителен административен екип.

8. Как да изберем Chief Happiness Officer за нашата компания?

В нашия регион по-скоро чрез експериментиране, тъй като нямаме утвърдена практика, а и човекът е хубаво да пасва на компанията. Може би добри качества са спокойствие, балансираност, уважение и желание да помага, осъзнаване на различията и индивидуален подход към служителите, за да може да предаде посланието дори към много различните.

9. Бихте ли направили методите си open source?

Това е заложено още в началото, когато създавахме новия начин на работа. Каним всички, които имат идеи в тази насока, да ни предизвикат да ги изпробваме и да разберем дали работят.

Други интервюта от Клуб на щастливите компании може да разгледате тук.

Ако желаете да получите още съвети за щастие и продуктивност, може да направите следните две неща:

  • Абонирайте се за нашия бюлетин (вдясно на страницата).
  • Свържете се с нас, за да обсъдим как да подобрим продуктивността във Вашата компания ето тук.