Здравето и щастието в Google – Интервю с Венера Върбанова за The Happy Company School

Изключително сме щастливи да започнем новата ни рубрика, в която ви показваме добри практики за здравето и щастието на работното място, точно с човек като Венера и компания гигант като Google. Интервюто се получи по-дългичко, просто защото тя имаше толкова много да сподели с нас.

Венера Върбанова е родом от София. Завършва Софийската математическа гимназия, спечелва стипендия за университет в САЩ и заминава да учи там. След завършването на бакалавърска степен по компютърни науки в Worcester Polytechnic Institute, се мести в Ню Йорк и започва работа в Bloomberg, където разработва финансов софтуер за Bloomberg терминала. Докато работи, следва и завършва магистърска степен в Columbia University, и това й дава увереност да кандидатства за работа като софтуерен инженер в Google, дългогодишна нейна мечта. Успява, и сега е част от екипа на Google Maps в Ню Йорк.

Какво те привлече в Google като работодател  и те накара да кандидатстваш за позиция?

Google е един от най-желаните работодатели в света. Причините са много: умни, разнообразни и приятелски настроени колеги, страхотни офиси, интересни и важни проекти (и огромен избор от тях!), добро заплащане, безплатна закуска, обяд и вечеря, много и разнообразни обучения, гъвкаво работно време, лесно местене от един екип в друг. Аз избрах Google, защото исках да работя с по-умни и по-способни и по-опитни от мен хора, от които да се уча. Исках да имам работа, на която се развивам, която да върша с удоволствие, в която да виждам смисъл, и която да помага на някого с нещо. Google за мен е колкото работа, толкова и училище, защото постоянно има какво ново да се научи. Избрах точно Google Maps, защото ги ползвам всеки ден, както и милиони хора по света, и искам да ги направя поне малко по-добри. Аз много обичам да пътувам, и винаги разчитам на Google Maps, където и по света да съм, страхотен продукт с още по-страхотно бъдеще!

Как се почувства, когато те одобриха?

Не можех да повярвам. Бях много щастлива. Бях и малко уплашена, че не знам какво точно ми предстои и дали съм наистина готова за това предизвикателство! Но щастието надделя, приех работата, и веднага вдигнах голямо парти! Много от моите приятели знаеха колко много искам тази работа, и ме подкрепяха през цялото време, и вярваха повече в мен, от колкото аз в себе си. Знаех, че шансът да ме вземат е много малък: Google предлага работа на по-малко от 1 процент от кандидатстващите; по-трудно се влиза от колкото в Харвард. Бяха минали почти 2 месеца от деня с интервютo, и вече почти бях изгубила надежда, че ще успея. Бях наистина много щастлива, когато разбрах новината!

Какво те прави щастлива на работното ти място?

Най-важни са хората, с които работиш. Проектите често се менят, хората – не. Ако колегите и шефовете са приятелски настроени и се държат с теб като с равен и има взаимно уважение, всичко е по-хубаво! Свободата, която Google дава, да работиш над каквото искаш, откъдето искаш, също ме прави щастлива. Не знам дали има друг работодател, които дава толкова много свобода на служителите си. По този начин Google ни гласува огромно доверие, което се цени високо, и стимулира креативността и продуктивността. Няма фиксирано работно време, няма строги правила, няма постоянно наблюдение и проверки, има неограничени болнични дни, неограничено време за обучение, неограничена храна, широк и лесен достъп до всякакви хубави неща. Ако човек е разумен и иска да остане в Google, никога не би злоупотребил с тази свобода, защото тогава той губи много, не компанията.

Кои са най-ценните социални придобивки за теб в тази компания, които те карат да се чувстваш специална, оценена и значима?

Свободата, и взаимното доверие и уважение, за които вече споменах. Тук бих добавила и достъпът до помощ, когато се нуждаеш от нея. Работата е технически трудна, и без помощ от колеги и ментори си е истинско изпитание на моменти. Това, че винаги има кой да ти помогме, с каквото и да имаш нужда от помощ, е много важно, кара те да се чувстваш част от едно голямо и задружно семейство.

Какво прави Google “различния работодател“?

Малко компании имат толкова много клиенти, колкото има Google, и това определено прави компанията различна от другите. Малко компании са толкова глобални. Проектите са големи и сложни, често в тях участват хора от много екипи по целия свят. За един от проектите, върху които работя, сме екип от хора от Сидни, Париж, Ню Йорк, Сиатъл, и Сан Франциско. Часовата разлика и огромните разстояния не ни спират да работим добре заедно. Googlе разрешава 20% от времето на всеки да е отделено за собствен проект по избор, а ако решиш, че искаш да станеш предприемач, има начин и това да се случи, без да рискуваш да си загубиш работата.

Какво е отношението на компанията към здравето на служителите и какви начини използва, за да го подобрява?

Здравето на служителите е от първостепенно значение за Google, затова компанията инвестира много в него, под формата на неограничени болнични дни, здравна застраховка за всички служители и техните семейства, здравен център в офиса, здравословна храна и хранителни добавки като витамини и суперхрани, фитнес център в самия офис, субсидия за фитнес клуб извън работа, стая за паркиране на велосипеди с душове и съблекални и бани към нея, стая за йога и медитация, безплатни групови занимания по аеробика, танци, и йога. Всеки може да работи седнал на стол или прав, или седнал на специална топка. Има вело-бюра и бюра-пътеки за ходене. Аз лично прекарвам по малко време седнала от колкото станала или в движение. Ако имам да обсъждам нещо с някого го каня на разходка из офиса или по терасата, а не влизаме в стая за срещи, гледаме да се движим често и да намалим времето седнали до минимум. Понякога виждам колеги, които вместо да седят на компютър с часове и да пишат документи и имейли, ходят по коридорите и диктуват, а софтуер в телефона или таблета им превръща речта им в текст. Имаме слънчеви тераси, където можем да отидем да почивка, дрямка, или от там да работим. Без редовно излагане на слънчева светлина е трудно да си здрав или в добро настроение.

Имаме си и легла и места за дрямка на работа, защото сънят и отмората са изключително важни за здравето и на тялото, и на ума. Имаме спортни отбори , които се състезават с отборите на други компании, и правят спортуването много забавно – хем здраве, хем team building – идеална комбинация за всеки работодател. Имаме дежурен фитнес инстуктор в залата. Имаме дежурен доктор и медицинска сестра в здравния център.Имаме си дори психолог и психотерапевт на работа.  Но според мен най-основното е, че Google не създава условия за претоварване на служителите си, за да запази тяхното физическо , умствено, и психологическо здраве. Гъвкавото работно време също помага, защото намалява стреса у хората, като не ги кара да бързат и им дава възможност сами да организират повечето от времето си. С гъвкаво работно време е много по-лесно да намериш време за спорт, йога, медитация, или просто здрав сън. Ако човек спортува, не е толкова стресиран. Когато не е стресиран, е по-вероятно да се храни и да спи по-здравословно, и като краен резултат човек е по-здрав, по-щастлив, по-продуктивен, по-креативен, по-спокоен. Това създава една приятна атмосфера за работа. Тази формулата работи за Google с успех от доста години.

  Имате ли специална политика по отношение на здравословното и балансирано хранене на работното място?

Храната в Google като цяло е много здравословна. Има много салати, много плодове, много супи, има богат избор от вегетариански и веган ястия, винаги има и нещо с месо и нещо с риба. На закусна има омлети, овесени ядки, плодове, кисело мляко, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Няма порции, можеш да си сложиш от каквото искаш по колкото искаш, но има етикети до всяка от храните какво съдържа. Пържени храни не съм виждала да има. Ако всичко в храната е здравословно, етикетът със съставните е в зелено. Ако е леко по тежка и калорична храната, и не е добра идея да се прекалява, етикетът е в жълто. Ако е добре само малко да си сложиш от дадено нещо, етикетът е в червено и от това нещо има по-малко. Десертите са сравнително скучни и в ограничени количества. Най-вредните неща като чипс или кола се крият в по-трудно достъпни места, често най-долу, за да не изкушават никого. Шоколадите също са скрити. На видно централно място са плодовете, ядките, киселото мляко, морковите и чайовете. Ако някой желае да отслабне, има специална програма за това. Има и консултант по хранене в здравния център, които може да ти помогне да си направиш индивидуална програма. Има и групи от колеги, които отслабват заедно и се контролират взаимно.

    По какъв начин стимулира компанията ефективното справяне със стреса?

Google най-вече гледа да предотврати стреса, а не толкова да се справи с него. Начините за предотвратяване на стрес са спорт, фитнес център, гъвкаво работно време, време за почивка, изобилието на здравословна храна, доброто заплащаме на работата, умерено количество работа, дори курсове по ефективна комуникация. Начините за справяне със стрес, ако се стигне до там, включват достъп по всякакъв тип помощ, включително помощ с техническата работата, консултация с доктор или с терапевт, и часове по медитация.

Имаме специална зала за медитация, където 2 пъти на ден има занимания, всеки е добре дошъл там, и отзивите от тези занимания по медитация са много добри. Има и мобилно приложение за медитация, което е много популярно сред колегите. Има зали за забавления, където има всякакви игри, и това помага на хората да разпускат и да се забавляват, и да не се стига до стрес. Има билярд, лего, електронни игри, бордови игри, дори наливна бира има. Има тук-таме стаи и столове за масаж, те също помагат със стреса.

Друго, което помага, са събития, на които можеш да отидеш, и да си говориш с колеги, които не познаваш, за каквото ти хрумне. Комуникацията с приятни и отворени към разговор на всякакви теми хора, готови да те изслушат, и да ти дадат своята гледна точка, ако я поискаш, помага много срещу стрес.

 

Кои са твоите 3 бързи начина за освобождаване от стрес на работното ти място?

Зависи от какво е причинен стресът. Най-добре е да се живее и работи така, че да не се стига до стрес, и това е изненадващо лесно, научиш ли се да казваш „не“ и да се аргументираш добре, логично и с тон на уважение. Стресът често самите ние си го причиняваме, и ако човек познава себе си и има самоконтрол и се самонаблюдава и самоанализира, по-рядко се стига до стрес.

Но, да, има и моменти на стрес, и тогава моите 3 бързи начина за спасение са:

1) да си взема почивка и да погледам нещо смешно по youtube, смехът убива стреса много бързо

2) да потичам 30 минути до час, докато слушам любима музика

или

3) да изляза на разходка за половин час в някой парк наблизо и да вдишвам и издишвам дълбоко.

Как Google се справя с емоционалния баланс на служителите и комуникацията между и в екипите?

Добрите условията за работа, които Google предлага, държат служителите доволни, и когато хората са доволни, емоционалният баланс просто е там, и комуникацията в екипите и между екипите върви добре. Google като цяло се старае да наема само хора, с които се работи лесно, умни и разбрани и добри по характер, без огромно его, и които умеят да комуникират ефективно, които уважават и изслушват чуждото мнение, и които умеят добре да приемат критики и съвети, и различни гледни точки от техните. Има много гениални хора, на които Google отказва работа, защото не минават тези невидими, но много осезаеми и важни филтри. По този начин Google предпазва културата на учтивост, толерантност, и взаимно уважение, които са в основата на емоционалния баланс в компанията и в комуникациите в нея.

Ако искаш да споделиш нещо анонимно с някого, има начин за това.

Ако искаш да попиташ нещо на някаква тема анонимно, също има начин.

Тези анонимни отдушници играят своята роля добре, и много хора ги използват, когато емоциите надделеят в тях. И така хората намират отдушник и разбиране, без да е нужно да се знае кои стои зад тези емоции.

Колко често имате обучения за здравословен стил и начин на живот и как се приемат те от екипа?

Нямаме обучения, според мен компанията разчита, че всеки средно интелигентен човек е достатъчно запознат с основните принципи на здравословния начин на живот, и ги спазва. А хората в Google са доста над средното ниво на интелигентност и инициативност, и като цяло се самообучават на нещата, от които имат нужда, едно от които разбира се е здравословният начин на живот.

Самата компания спомага не толкова с прякото обучение, а с реализирането на този начин на живот, чрез снабдяването на офисите със здравослобна храна и добавки, чрез фитнес съоръженията и субсидиите, и чрез гъвкатото работно време и предотвратяваното на стреса. Понякога, когато излезе нова книга по темата, канят автора в офиса да говори или да направи презентация. Иначе, всеки които иска може да слезе до медицинския център по всяко време, и там в детайли да му обяснят принципите, да му изготят програма, да го изследват за цялостно здравословно състояние, да му препоръчат конкретни неща на базата на тези изследвания, и да следят неговият прогрес. Задължително обучение по здравословен начин на живот няма, но в много други компании има, затова няма да се изненадам ако дойде скоро и при нас. Колкото по-здрави са хората в компанията, толкова по-продуктивни и креативни са те, и толкова по-малко медицински сметки имат да се плащат от самата компания за нейните служители.

 

Имате ли работещи методи и техники за енергия и тонус на работното място?

Най-ефективните техники за повече енергия и тонус са дрямка, бърз душ (има доста душове с кърпи и всичко необходимо из офиса), посещение във фитнеса, или разходка из дългите коридори на офиса, или някъде навън в парка, където да подишаш чист свеж въздух (доколкото това в възможно в Манхатън 🙂 )

Има и специална шумоизолирана музикална стая, с китари, барабани, пиано, и други инструменти, където колегите, които умеят да свирят или пеят обичат да разпускат от време на време, и това им дава енергия и тонус. Музиката може да има много голяма тонизираща сила!

Кое е най-ценното качество, което разви в себе си като част от екипа на Google?

Търпението. В Google всичко става стравнително бавно, много внимателно, малко по малко. Нищо наистина качествено не става бързо.

Също така се научих активно да търся и да приемам чужди мнения, много различни от моето, и да аргументирам по-добре моите мнения и моите решения. Не може да си винаги прав, не може да си винаги сигурен, че знаеш отговора на всичко сам, точно обратното – винаги е добре да допускаш, че си изпуснал или объркал нещо, и да потърсиш второ мнение. В Google след всяко „Как?“ неизменно следва „Защо?“. Никой не взима съвсем сам решения, винаги трябва поне един човек да разбере какво правиш, как го правиш, защо го правиш, и защо точно така го правиш.  В света на софтуера, обикновено има повече от един начин да се постигне нещо, и не можеш да си сигурен, че твоят начин е най-добрият. Та в Google бързо се учиш да си искаш помощ или просто мнение, да си признаваш и да отстъпваш, когато не си прав, да преглътнеш егото, страма и страха в името на общото благо. Точно затова хора с голямо его не се допускат в компанията. Ако имаш нагласа „аз“ а не „ние“ , в Google няма да ти е много добре.

Как работата ти за Google ти помага да свържеш личните и професионалните си цели?

Моята единствена цел е с времето да ставам по-добра версия на себе си. Работата ми в Google ме среща с хора, които са много по-добри от мен в много неща, и това ме вдъхновява, и се надявам да попивам нещо от тези хора, и да се уча, и в личен и в професионален план.

Кои са трите ключови фактори, които причисляват Google към Клуба на щастливите компании според теб?

Свободата, разнообразието, взаимното уважение.

Какво си пожелаваш?

Никога да не спирам да уча и да се развивам. Да казвам по-убедително и смело “Не”, когато е нужно. Да избирам по-мъдро кои битки да водя.

 

 

 

* Снимките са предоставени от Венера Върбанова и са микс от офисите на GOOGLE в Ню Йорк и Цюрих.

 

One thought on “Здравето и щастието в Google – Интервю с Венера Върбанова за The Happy Company School

Comments are closed.