Как Елън Мъск, Ричард Брансън, Бил Гейтс и Джеф Безос се справят със стреса?

Има невероятни истории за стреса и самотата начело на компанията. Факторите за това са много – понякога недоволни клиенти, незадоволителни резултати, грижа за здравето и щастието на екипа, внезапни промени и бъдеща несигурност. Как се справяме с огромната отговорност и личното здраве може да ни изстреля или събори във всеки един момент и да направи бизнеса ни успешен или да му навреди. Има интересни теории, основани на научни изследвания, които разкриват тайните на справянето със стреса не само на работното място, а и в личния живот. Но може би най-интересно е да погледнем през очите на основателите на някои от най-големите компании в света.

Как най-заетите лидери в индустрията се справят със стреса?

Джеф Безос (основателят и изпълнителен директор на Амазон), например, е човек на действието и предпочита да вземе мерки и да елиминира бързо фактора, който го стресира. Забързаната среда в компанията просто не позволява да се отделя прекалено много време за мислене. Самият Джеф Безос казва следното:

“Веднага щом усетя стресиращия фактор и направя първото телефонно обаждане, изпратя първия имейл или направя каквото и да е, за да адресирам проблема, дори и да не го реша веднага, самият факт, че правя нещо по въпроса намалява многократно стреса, който предизвиква ситуацията.”

Елън Мъск (основателят на Tesla Inc., SpaceX и SolarCity) от друга страна има различен подход, изразяващ се в бързо приемане без много оплакване. Както той сам казва в едно интервю – „Основаването на компания е като да ядеш стъкло, гледайки в пропастта. Ще трябва да преминеш през много неща, които не ти харесват.“ Няма време за дълго разсъждение над стреса, а само за бързо действие.

За още тактики как известните хора се справят със стреса по-долу прилагаме инфографика направена от Make It Cheaper:

Как най-известните хора се справят със стреса на работното място?

Ако стресът присъства все по-често и във Вашето ежедневие на работното място, направете следното:

  • Абонирайте се за нашия бюлетин (вдясно на страницата), за да получите интересни съвети за справяне със стреса
  • Свържете се с нас, за да обсъдим как да подобрим анти-стрес мерките във Вашата компания ето тук.