Цялостната стратегия за здраве на служителите е най-доброто решение

Искате ли ангажирани и силно мотивирани хора във вашите екипи? Искате ли висока производителност и ефективност? Искате ли перфектния employer branding за вашата компания? Искате ли инвестициите в здраве да носят максимална стойност и принос за цялостния напредък на вашата компания?

 

В САЩ практиките за корпоративен уелнес имат над 20-годишна история, подкрепена с много практически примери за успешно интегрирани стратегии за здраве в различни индустрии и типове организации. Има цялостно осъзнаване за здравето на служителите като част от успеха на бизнеса и в това се инвестира време, средства и усилия, за да се „ушие костюм по поръчка“ за нуждите както на компаниите, така и специфичните потребности на работещите групи в тях.

Като първа стъпка в този процес задължително се правят сериозни анализи на тези нужди, измерване на физически показатели, както и подробни анкети за оценка на нивото на здравето в организацията (т.нар. health risk assessment). Чак след това се правят предложения за стратегия, включените в нея инициативи и изграждането на нови политики в компанията, които да подкрепят желаните промени в грижата за здравето. Тук можете да прегледате примерна анкета за оценка на здравето, която нашите партньори от British Heart Foundation препоръчват за компании, които искат да оценят нуждите на служителите си.

В България по наши наблюдения (активни срещи и преговори с компании) съществуват множество компании, които имат много добри практики за насърчаване на здравето на работа. За съжаление, те не са преобладаващата част от фирмите на пазара. Това, с което редовно се сблъскваме, е неефективността на програмите или единичните инициативи, които се правят веднъш годишно, което води до нефективност, както вече описахме в една предишна публикация. Основаната причина за тази неефективност е липсата на цялостна стратегия за здраве на работа, която в близките 6-12 месеца да изпълнява нужните инициативи, които да посрещат потребностите както на служителите, така и на компанията като цяло.

Ползите за компанията, която има цялостна стратегия за здраве на работа са:

 1. По-добро обвързване на нуждите на компанията и служителите с програмата за здраве
 2. Повече мотивирани и ангажирани служители от всички нива
 3. Оптимизиране на бюджета за здравни инициативи (събития, придобивки, продукти за офиса)
 4. По-добър employer branding
 5. Дългосрочна позитивна промяна на атмосферата в компанията

По данни на Corporate Health and Wellness Association, САЩ щастливите служители са:

 • 31% по-продуктивни
 • три пъти по-креативни
 • 37% по-добри в продажбите
 • 16% по-ефективни (според мениджърите им)
 • 125% по-малко изтощени (според собствената им преценка)
 • 32% по-лоялни
 • 46% по-доволни от работата си

Ако имате нужда от идеи и изпитани, работещи практики за създаване и провеждане на програми за здраве на работното място, може да направите следните две неща:

 • Изтеглете нашето ръководство за създаване на ефективна програма за здраве и ангажираност на работа от тук.
 • Абонирайте се за нашия бюлетин (вдясно на страницата).
  Свържете се с нас, за да обсъдим как да подобрим продуктивността във Вашата компания ето тук.