Уелнес – отвъд това, което е очевидно

Автор: Ивет Павлова, сертифициран НЛП коуч от Academy of Leadership Coaching and NLP в Сан Франциско; сертифициран Bib Money Business coach в Сан Диего, Калифорния; член на ICF (Международната коуч федерация); сертифициран уелнес консултант; финансист по образование, с 15 годишен опит в банковата сфера на позиции като „Вътрешен одит, главен експерт реорганизиране и разрастване на клоновата мрежа, кредитен инспектор за малки и средни предприятия“. От 3 години Ивет се развива като коуч и ментор. Тя е отдадена на това да подкрепя собствениците на бизнес и служителите в компании да постигат по-бързо професионалните си цели като се грижат за себе си и екипите си, и взаимоотношенията с близките си навреме, защото вярва, че това е начина за постигане на по-високи професионални резултата, баланс и удовлетворение в живота едновременно. Тази посока на развитие е логично следствие от дългогодишния опит и наблюдения на Ивет в корпоративния свят.


Много хора в България не обичат думата „уелнес“, а тя сама по себе си има огромно съдържание. Уелнес идва от well-being, което означава „да бъдеш добре“ и в нея се съдържа много повече смисъл от хранене, спорт, СПА или други процедури, свързани с удоволствията или физическата ни форма. Уелнес е цялостното ни състояние и начин на живот. Уелнес е наука, чиято основна теза е, че всеки има право да се чувства добре.

Има много нива на уелнес, както и различните заболявания имат много степени. Уелнес не е статично състояние. То се променя. И независимо какво е нашето ниво на уелнес във всеки един момент ние можем да вземем отговорно решение и да започнем да извършваме действия, които да ни дадат възможност да се изкачим на по-високо уелнес  стъпало.

Дори и видимо да изглеждаме здрави и да нямаме симптоми на заболяване, ние пак може да страдаме от депресия или просто да сме отегчени. Може да сме нервни, гневни или цялостно нещастни, да се чувстваме самотни, неразбрани, отхвърлени от близките си. Може да изпитваме стрес от различни ситуации, дори целодневно да се чувстваме под стрес. Тези емоционални състояния често са в основата на различни заболявания, защото те намаляват жизнената ни енергия и съпротивителните ни сили. Същите тези емоции могат да ни водят към зависимости, като цигари, алкохол, понякога и наркотици, но даже и към зависимости от хора и от ситуации. Което, не е тайна, влошава постепенно здравето ни.

Да печелим добре, наслаждавайки се на това, което правим, обичайки работата си, виждайки приноса, който даваме на хората – това също е част от уелнес. А ако тази работа ни носи и добър стандарт на живот, това вече е още по-високо ниво на уелнес.

Всъщност като погледнем под повърхността, ние като човешки същества имаме чисто човешки потребности от приемане от страна на другите, любов, подкрепяща среда, грижовно отношение, чувство за смисъл и посока. Освен това като човешки същества имаме вътрешни ценности, които често не познаваме. В тези случай обичайно човек  живее според ценностите на други хора и ги следва по абсолютно несъзнателен начин.

Друг фактор, който ни влияе в посока намаляване на уелнес нивото ни, е да се опитваме да развиваме слабите си страни и да се сравняваме с други хора, които са много добри точно в това, в което ние сме слаби. Това води до стрес и понижава нашата увереност и самооценка, което завихря спирала от негативни емоции и ситуации. Бих посъветвала да се фокусирате върху Вашите силни страни и да развивате тях, да ги ползвате тях. Тогава всичко ще Ви се случва с лекота и ще генерирате положителни емоции и самооценка. Понякога това означава дори да смените работата си с напълно различна.

Много често използваме предимно интелектуален подход в начина си на живеене и не слушаме душата си, не сме свързани с нея. В тези случаи ни се струва, че „вървим срещу течението“.

Когато се натрупат повече такива фактори, тялото започва да ни дава симптоми, защото то е единствената ни връзка с подсъзнанието и душата ни. Душата понякога я наричаме метафорично „сърцето“ ни. Но както и да я наричате, болестите и симптомите не са най-големият проблем. Те всъщност са опит да се синхронизират тялото, душата и разумът, така че да разрешат проблем. Симптомите и болестите са послания от подсъзнателното към съзнателното. Понякога е достатъчно да започнем да се храним балансирано и здравословно, да започнем да спортуваме, да ходим по-често на чист въздух, да си даваме възможност за почивка, но много често е важно да се насочи погледа към неудовлетворените нужди на душата и това дали сме на мястото си, а не само към нуждите на физическото ни тяло.

В основата на всичко това стои до голяма степен и начинът ни на общуване. Думите, които използваме, тонът, с който говорим, това как ние възприемаме ситуациите, в които попадаме, отношението, поведението ни – всичко това рефлектира, както върху емоционалното ни състояние, така и върху физическото ни тяло. Когато дълго сме подложени на негативен начин на комуникация, когато не можем да изразим недоволството си от нещо, това води до душевно нараняване, което рано или късно се отразява на физическо ниво с някаква симптоматика.

Ако започнем да следваме душата си, силните си страни и сменим подхода в общуването си и себеизразяването си в позитивен и градивен начин, нещата започват да ни се случват с лекота. Но това изисква вътрешна работа, а понякога и външна помощ.

И така, уелнес има много елементи, които постепенно ще разглеждаме, но сега ще Ви вдигна още по-високо, защото в България има нужда да се говори повече и за това: уелнес включва още и екология, грижа за планетата, включва също и грижа за общността, квартала, територията около нас. Уелнес включва и грижата на компаниите за добруването на техните служители.  Уелнес е отговорност към самите нас, но и към обществото. Уелнес не е егоизъм, а здравословна грижа за себе си, обществото ни и планетата, така че всички да са добре дошли на тази земя и на всеки да се зачете правото да се чувства добре, да е здрав, щастлив и успяващ, ако иска да успява. Уелнес разширява дефиницията на здравето, като обхваща също и процесът на осъзнаване, обучение и духовен растеж.

Ето и едно практическо упражнение: *Каня Ви да си помислите какво е Вашето ниво на уелнес. Затворете си очите и чувствайте. Изчакайте 1-2 минути така, за да почувствате тялото си, душата си и си задайте въпроса „Какво е моето ниво на уелнес?“ и изчакайте да видите какво ще Ви отговори душата. Задайте си въпроса няколко пъти, докато получите отговор.

Ако тя Ви посъветва, че трябва да промените нещо, потърсете начин да го промените или поне да започнете да се движите в тази посока“.


Ако имате нужда от идеи и изпитани, работещи практики за създаване и провеждане на програми за здраве на работното място, може да направите следните две неща:

  • Изтеглете нашето ръководство за създаване на ефективна програма за здраве и ангажираност на работа от тук.
  • Абонирайте се за нашия бюлетин (вдясно на страницата).
    Свържете се с нас, за да обсъдим как да подобрим продуктивността във Вашата компания ето тук.